Een buffetkast inrichten: hoe werkt het?

Het staat prachtig in ieder interieur: een buffetkast. Dankzij het ruime aanbod buffetkasten in verschillende maten, kleuren en stijlen is er voor elk interieur wel een perfecte kast. Het grote voordeel van een buffetkast is dat je door het open gedeelte jouw decoratie een prachtig plekje kunt geven. Maar dit is tegelijkertijd ook een hele uitdaging… Want hoe match je de decoraties met de kast? Ontdek het in dit blog.

Wat is een buffetkast?

Een buffetkast bestaat vaak uit twee gedeeltes en is uiterst geschikt voor het showen van je dierbaarste kostbaarheden. Zo bestaat de kast uit twee gedeeltes. Waar het bovenste gedeelte open is en wordt afgesloten met glas, is de onderkant voorzien van lades en ruimtes met dichte kastdeuren. Een buffetkast is zeer populair in keukens, eetkamers en woonkamers.

Handige tips and tricks om je buffetkast in te richten

✓ Je eigen kast & dus je eigen draai

Onthoud allereerst dat iedereen zijn eigen smaak heeft. Het is jouw kast, dus geef het ook zeker je eigen draai. Waar het voor de een niet creatief genoeg kan, staat voor een ander strak en minimalistisch centraal. En dit is helemaal oké. Jij moet er tenslotte elke dag tegenaan kijken.

✓ Bepaal het doel

Denk goed na wat het doel van je buffetkast is. Wil je het graag gebruiken voor het opbergen van je servies, het showen van je unieke collectie of een combinatie daarvan? Als je weet welke kant je graag op wilt met de kast is het inrichten al een stuk eenvoudiger.

✓ Start met sorteren

Nu je weet welke items je een plek wilt geven in je buffetkast is het belangrijk dat je de items gaat sorteren. Geef items die je vaak gebruikt een plek waar je makkelijk bij kunt en zet items van hetzelfde soort of dezelfde kleur het liefst zo veel mogelijk bij elkaar. Opbergpotjes bij opbergpotjes, vazen bij vazen en boeken bij boeken. Heb je veel kleine accessoires? Breng ze samen door middel van een dienblad. Door goed te sorteren ontstaat er een rustig kleurenpalet en een mooie eenduidige stijl.

✓ Speel met hoogtes

Wissel diverse hoogtes af. Ga voor een speels effect door items met verschillende formaten tegen de achterwand te plaatsen. Ook is stapelen een leuke oplossing om verschil in hoogte te creëren. Past dat ene klokje eigenlijk niet meer in de buffetkast? Zet het dan gewoon op het kookboek. Zo makkelijk kan het zijn!

✓ Functioneel & mooi

Het is een kunst om je buffetkast zo in te richten dat deze prachtig staat in je interieur én handig is. Voorzie je buffetkast dan ook van win-win combinatie spulletjes. Waar moet je dan aan denken? Waxinelichtjes, snoepjes, placemats, servetten, theepotten, kookboeken, dienbladen, karaffen. Stuk voor stuk items die je regelmatig gebruikt. Natuurlijk hoef je al deze items niet prominent in het zicht te leggen. Daar zijn de handige dichte kasten goed geschikt voor.

✓ Ga voor een persoonlijk tintje

Creëer de buffetkast die helemaal bij jou past met een persoonlijk tintje. Fotolijstjes doen het altijd erg goed. Zowel in de buffetkast als op de kast. Daarnaast kun je kiezen voor persoonlijke spulletjes die een speciale (emotionele) betekenis voor jou hebben of die je gewoon erg mooi vindt.

Succes en veel plezier met het inrichten van je buffetkast! Ben je op zoek naar nog wat meer inspiratie? Breng dan eens een bezoek aan Woonwinkel De Woonkamer en ontdek de leukste trends.