Kast kopen: handige tips waar je op moet letten

Eens in de zoveel tijd zijn we allemaal toe aan een nieuwe kast. Of dat nu is omdat je oude kast gebreken vertoont of je gewoon toe bent aan wat nieuws. Om er zeker van te zijn dat je een kast aanschaft waar je daadwerkelijk blij van wordt, is het belangrijk om over een aantal zaken vooraf goed na te denken. We geven je graag handige tips waar jij op moet letten bij het kopen van een nieuwe kast!

Tip 1: ga voor een kast die aansluit bij je wensen

Kasten zijn er in vele soorten en maten. Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te denken waar je nieuwe kast allemaal aan moet voldoen. Zo weet je direct welk type kast voor jou het meest geschikt is. Ontdek de belangrijkste kenmerken van verschillende soorten kasten:

Buffetkasten

Met een buffetkast zorg je voor een warme en landelijke sfeer in je interieur. Zeer geschikt voor keukens en woonkamers. Het is namelijk het ideale meubel voor het opbergen van servies en ander kookgerei, maar ook voor het showen van je unieke collectie. Door de afwisseling in glazen en dichte deurtjes bepaal je zelf eenvoudig wat wel én wat niet direct in het zicht staat.

Dressoirs

Wanneer je iets minder ruimte beschikbaar hebt, maar wel op zoek bent naar een kast met veel opbergruimte is een dressoir een goede keuze. Zo biedt een dressoir voldoende ruimte voor het opbergen van al je spullen, maar kun je er ook nog allerlei leuke spullen op zetten. Denk hierbij aan fotolijstjes, vazen, kaarsen en lampjes. Je maakt zo optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Boekenkasten

Wat de naam al doet vermoeden is dat een boekenkast zeer geliefd is onder echte boekenliefhebbers. Dankzij de vele planken is voor elk boek wel een plekje. Maar eigenlijk kun je met een boekenkast veel meer kanten op… Zo kun je de kast ook gewoon gebruiken als waar pronkstuk. Stal je mooiste collecties en accessoires uit, wat fotolijstjes erbij en je hebt een geweldig meubel!

Vitrinekasten

Een vitrinekast is er in vele soorten en maten. Van dichte tot open deuren, van schuif– tot draaideuren en van breed tot smal. Daarom is een vitrinekast eigenlijk altijd wel een goed idee. Stem de kast helemaal af op je wensen en interieur. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende lichtroze vitrinekast of een robuuste grijze kast. Ook heb je de keuze uit een kast met glas of zonder. Aan de slag maar!

Tv-meubels

Net als bij een boekenkast kun je bij een tv-meubel wel bedenken waar deze oorspronkelijk voor bedoeld is. Inderdaad, voor je televisie. Zeer functioneel en daarnaast kun je netjes alle snoeren en kabels uit het zicht monteren. De meubels zijn te verkrijgen met of zonder open ruimtes. Zo kun je bijvoorbeeld het kastje van je tv-provider een handig plekje geven.

Kasten op maat

Kun je maar geen kast vinden die exact voldoet aan je wensen? Jammer, maar geen probleem. Want dan ontwerp je er toch gewoon één zelf? Bepaal de juiste afmetingen, het aantal deurtjes en laden, de gewenste kleur én nog veel meer. Met een kast op maat creëer je eenvoudig de kast die jij voor ogen hebt!

Tip 2: bepaal de beschikbare ruimte

Bedenk van tevoren goed hoeveel ruimte je hebt voor de kast. Te kleine meubelen in een grote ruimte laten je interieur lijken op een poppenhuis, maar daarentegen zijn te grote meubels in een kleine ruimte ook niet wat je wilt. Evenwicht is the key. Meet daarom goed de beschikbare ruimte op en teken dit uit op papier. Ook kun je online met diverse programma’s bekijken hoe je jouw ruimte mooi kunt inrichten. Vergeet daarnaast niet om te bedenken hoeveel opbergruimte je daadwerkelijk nodig hebt. Niks is zo vervelend als een nieuwe kast kopen waar je uiteindelijk maar de helft van je spullen in kwijt blijkt te kunnen. Wanneer je dit van tevoren allemaal goed voor ogen hebt is de kans op een miskoop vele malen kleiner.

Tip 3: kies de kast die past bij het interieur

Natuurlijk moet de kast perfect passen bij je interieur. Vraag jezelf hierbij goed af of je wilt dat de nieuwe kast als een echte eyecatcher dient of juist in je interieur opgaat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor opvallende kleuren, bijzondere vormen en een prominente plek. Of juist voor een kast met simpele vormen en een rustig kleurenpalet. Een witte kast van hout doet het dan altijd erg goed! Daarnaast heb je de keuze uit een kast met open of dichte deuren of een combinatie hiervan. Zo maak je zelf de keuze of je jouw accessoires mooi wilt showen of juist liever verbergt achter gesloten deuren.

Heel veel succes en plezier met het vinden van de perfecte kast voor jouw interieur! Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Kom dan eens langs in onze Woonwinkel De Woonnkamer of bekijk de collectie online.