Balans in huis met de regel van 3

3 is een bijzonder getal. Het wordt gezien als heilig: zo is er de Heilige Drie-eenheid, en duren belangrijke gebeurtenissen in de bijbel vaak 3 dagen. Ook in de beeldende kunst speelt het getal een grote rol. Zo zien fotografen en kunstenaars de regel van derden als vuistregel voor een compositie. Hoewel het niet heel voor de hand liggend lijkt, kan de regel van 3 ook veel moois brengen in het interieur.

De essentiële factor voor een interieurinrichting is evenwicht. Zelfs met een oneven getal is dit prima te realiseren. Wist je dat een oneven getal als aantrekkelijker wordt beschouwd, en daarom ook beter te onthouden is dan een even getal? Daarnaast herkennen onze hersenen een patroon vanaf drie dezelfde dingen.

Collectie

Creëer een kleine collectie door drie dezelfde items (bijvoorbeeld vazen), elk van een ander formaat, bij elkaar te zetten. Ze hoeven zeker niet dezelfde vorm of kleur te hebben, dus wees vooral creatief. Je kunt ook kiezen voor drie verschillende items die wel dezelfde kleur hebben, of drie dingen die allemaal uit hetzelfde materiaal gemaakt zijn.

Diepgang

Door aan een tweekleurig interieur een extra kleur toe te voegen, ontstaat meer diepgang. Een rustig interieur met slechts twee tinten kan prachtig zijn, maar het geheel wordt spannender dankzij een derde kleur. Dit mag heel minimaal in het interieur verwerkt worden, door het bijvoorbeeld op 3 plekken terug te laten komen (zoals in de volgende alinea wordt beschreven).

Balans

Door in een drukker interieur 1 kleur te kiezen en deze op 3 plaatsen terug te laten komen, ontstaat er balans. Kies bijvoorbeeld voor een kleed, buffetkast en een schilderij die de kleur bevatten. Wanneer de kleur slechts in twee items terug zou komen, zou het er vreemd uitzien. Omdat zowel op de grond, aan de wand als in op meubels de kleur terugkomt, wordt er rust en balans gecreëerd.

Texturen

De drie-eenheid geldt ook voor texturen. Durf te spelen met verschillende materialen en combineer bijvoorbeeld een leren bank met linnen kussens en een gehaakt kleed. Ook het combineren van texturen op tafel kan heel mooi zijn: denk eens aan een robuuste houten tafel met daarop een stenen pot met een cactus erin.

Stapelen

Wanneer je één foto aan het muur hangt, is het slechts een foto. Twee foto’s bij elkaar staat gek, maar 3 foto’s boven elkaar vormen een kleine collectie. Wees ook hier speels: drie haakjes boven elkaar met daaraan bijvoorbeeld hoeden of sjaals doen het ook goed. En wat dacht je van drie mooie koffietafelboeken, boven op elkaar gestapeld?