Een altijd opgeruimd huis: zo zorgt u ervoor

Er wordt vaak gezegd dat een opgeruimd huis voor een opgeruimde geest zorgt. U neemt uzelf telkens weer voor om uw stulpje netjes te houden, maar toch mislukt het iedere keer. Wat u zich waarschijnlijk vaak afvraagt is waarom de huizen van vrienden er altijd netjes uitzien, zelfs als u onaangekondigd langskomt? Met onderstaande tips komt u zeker weten zelf ook een heel eind.

Schoonmaken = routine

Het is van belang dat opruimen onderdeel wordt van de dagelijkse routine, omdat u er zo voor zorgt dat het huis er altijd netjes uitziet. Gooi uw kleren ’s avonds niet meer over de dichtstbijzijnde stoel, maar werp ze direct de wasmand in. Maak ’s ochtends gelijk het bed op en zet het gebruikte servies direct in de afwasmachine. Al deze kleine dingen laat u op dit moment misschien wel te gemakkelijk liggen, waardoor de klusjes zich alleen maar opstapelen en uiteindelijk voor een rommelig geheel zorgen. In het begin zal het doen van deze kleine klusjes misschien tegenvallen, maar wanneer het eenmaal in uw systeem zit gaat het vrijwel vanzelf.

Plan een grote schoonmaakdag in

Als opruimen routine wordt zult u merken dat de kleine klusjes op de wekelijks terugkerende grote schoonmaakdag al gedaan zijn en u meer tijd heeft voor het grotere werk zoals stofzuigen, dweilen en boenen. Daarnaast houdt u ook meer tijd over voor uzelf en kunt u bijvoorbeeld vaker gaan winkelen, lezen of met de hond wandelen.

Laat alle overbodige spullen uit huis verdwijnen

Hoe meer spullen u heeft, hoe groter de kans is dat uw huis er rommelig uitziet. Waarom heeft u bijvoorbeeld drie verschillende soorten bestek, twee stapels ongebruikte handdoeken en nog een grote voorraad aan kaarsen? Dit zijn hoogstwaarschijnlijk onnodige zaken, maar misschien zijn ze nog wel van goede kwaliteit. Vindt u het zonde om dit allemaal weg te gooien, maar wilt u toch een opgeruimder gevoel creëren? Dan adviseer ik u om de spullen weg te doen, alleen hoeft u ze natuurlijk niet zomaar weg te gooien. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de spullen te verkopen, zodat u er ook nog wat aan verdient. Daarnaast kunt u de spullen ook weggeven aan mensen die het goed kunnen gebruiken: zij blij, u blij.

Gooi al het onnodige papierwerk direct weg

Bent u niet van plan om onnodige post, reclamefolders of kranten nogmaals door te nemen? Gooi ze dan gelijk in de prullenbak in plaats van op een hoge stapel op tafel. Deze stapel zal onbewust alleen maar toenemen, wat een onopgeruimd gevoel met zich meebrengt. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de essentiële post in de grote hoop verdwijnt en niet makkelijk meer terug te vinden is. Houd dus al het belangrijke papierwerk apart en gooi de rest gelijk weg.

Creëer opruimplekken

Zorg ervoor dat u bepaalde plekken in huis heeft waar u accessoires en andere (kleine) dingen kwijt kunt. Een mooie landelijke buffetkast vormt bijvoorbeeld een aanvulling op uw interieur, en daarnaast is het een perfecte plek om spullen netjes in op te bergen.